Konstnärspresentationer 2014-2015


Mattias Fagerholm

Mattias Fagerholm

Mattias Fagerholms grafiska blad ”Höstbild” delades ut till medlemmarna under höstmötet i november 2014

Mattias Fagerholm är född 1952, bosatt i Stockholm och har ateljé på Långholmen. Han är tecknare och grafiker och utbildad vid Konsthögskolan i Stockholm med examen 1978. En stor del av hans arbeten utgår från fotorealistiska bilder. Undergångsstämningar, stiliserade naturbilder, ödsliga byggnader i städer och skepp i kvav är återkommande motiv. Krita, blyerts, kol använder han för att skapa olika nyanser mellan svart och vitt. Hans bilder kännetecknas av inre visioner som har sin förlängning i betraktarens öga.

Han har fått ett flertal stipendier och fick ta emot 1:a pris på Grafikbiennalen vid Musée des Beaux-Arts de la Ville du Lockle i Schweiz 2001.

Sällskapets blad kallat "Höstbild".

Under 2002 var Mattias Fagerholm inbjuden av Svenska Polarforsknings-sekretariatet, att som bildkonstnär, följa med på en forskningsresa till Antarktis. Flera av hans skisser därifrån har blivit spännande visionära verk i en karg miljö. Flera reproduktioner av Mattias Fagerholms verk finns representerade på bl.a. Norrköpings konstmuseum, Nationalmuseum, Moderna museet och Göteborgs konstmuseum.

Antarctica av Mattias Fagerholm

Mattias Fagerholm är aktiv med utställningar både i Sverige och utomlands. Här ett axplock av de utställningar han haft under de senaste åren.
Grafikbiennalen, Uppsala, 2014
Vårsalongen, Liljevalchs, Stockholm, 2014
Galleri Ture, Öland, 2014
Konstfrämjandet, Örebro, 2014
Britta Carlström, Örnsköldsvik, 2013
Nationalgalleriet, akvareller, Stockholm, 2012
Härnösands konsthall, Härnösand, 2012
(Lars Danielsson 2014)

Linn Färnström

Linn Fernström

Inför Stockholms Auktionsverks auktion november 2010 presenterades Linn Fernström så här: ”...Linn Fernströms värld, en värld mellan drömmen och verkligheten. Här skymtar vi oftast henne själv som modell, i princip uteslutande omgiven av diverse djur och fåglar. Målningarna är alltid djärva, vackra och fascinerande, någon enstaka gång med ett lätt sting av obehag då en avhuggen kroppsdel skymtar förbi.”

Linn Fernström är född 1974, utbildade sig på Konstskolan Idun Lovén 1993-95 och fortsatte därefter med konststudier vid konstakademin i Stockholm 1995-2000. Hennes motivvärld är ofta hämtad i gränslandet mellan liv och död, dröm och verklighet och hot och längtan. Hon sägs ha släktskap i sitt konstnärsskap med samtida konstnärer som Lena Cronqvist, Jarl Ingvarsson och Ernst Billgren.

Hennes första separatutställning var på Galleri Mejan 1999, och därefter har hon haft stora framgångar bland annat vid årliga separatutställningar i Stockholm och i Skåne. År 2000 fick hon Beckers konstnärsstipendium och 2001 nominerades hon till Carnegie Art Award. Linn Fernströms torrnålsetsning, med namnet ”Ängeln”, är skapad för Linköpings Grafiska Sällskap och har formatet 19 x 24 cm. Linn Fernström är numera bosatt och verksam i New York.
(Lars Danielsson 2015)

Sällskapets blad kallat "Ängeln".